Има развитие по случая с изчезването на Янек Миланов в Дупница. Прокуратурата

...
Има развитие по случая с изчезването на Янек Миланов в Дупница.
Прокуратурата
Коментари Харесай

Неочакван обрат в мрачния случай с изчезналия Янек Миланов от Дупница, тежко обвинение за Петя

Има развиване по случая с изгубването на Янек Миланов в Дупница. Прокуратурата е повдигнала обвинение на Петя Николова Калайджийска - преди Капланова, за лъжесвидетелстване, сподели информация, представена от „ Флагман “. Калайджийска е някогашна брачна половинка на Васил Капланов-Каплата. Припомняме, че Янек Миланов изчезна в края на юли 2020 година Има сведения, че последно е забелязан да се качва в автомобил на Каплата. Подозренията са, че сред двамата е имало нескончаем спор, подбуден от ревнивост, обвързван с Петя. И до ден сегашен Янек е в неопределеност. Петя Калайджийска и Янек имаха връзки, споделя Марио Миланов – брат на изчезналия. Тя обаче в процеса на следствието е отрекла това, което е основен миг по мотивацията за хипотетично закононарушение. По тази причина Районната прокуратура в Кюстендил – Териториално отделение-Дупница е решила да повдигне обвиняване на Петя за лъжесвидетелстване. Бившата брачна половинка на Каплата към този момент е подсъдима. Разпоредителното съвещание в Районен съд-Дупница е било през август т.г. Проведени са няколко съвещания, разпитани са и очевидци. Последното е било тази седмица, сподели информация. Разпитан е и Марио Миланов. Той изясни, че Петя Калайджийска твърдяла, че познава Янек незадълбочено и че не са имали по-специални връзки.
„ Това надалеч не е по този начин “, сподели Марио. „ Лично аз разполагам с голямо количество доказателства като фотоси, видеоматериали, извлечения от преписка сред тях. Те са предоставени на полицията, на проверяващите органи и имам подготвеност, както заявих и пред съда, да ги дава още веднъж при нужда. Аз съм казвал и различен път и отново ще го повторя – много съм непосредствен с брат си, безусловно съм в течение на неговите персонални каузи и съм осведомен със случая, що се касае до тяхната връзка, през цялото време - тя датира някъде от 2010 г.  Тогава те са почнали някакви връзки, които главно са били по време, когато Янек е обитавал в България. Това е траяло няколко години и по-късно нещата завършват. “ По-активната страна във връзката била Петя. „ Тя го е преследвала много, стояла е с часове пред блока, където е жилището му, чакала го е да се върне, (питала го е) накъде отива, непрестанно му е търсила сметка с кого се среща, за какво. Дори знам за диалог сред нея и Янек - по това време е имала малко дете. Тя му се моли да замине при него в чужбина. Янек в никакъв случай не й давал вяра. Всъщност връзката сред тях се е изразявала в интимни контакти, като Петя е посещавала Янек в неговия апартамент. Очевидно Петя се е опитвала да получи освен това от тази връзка. ” Марио Миланов от години не живее в Дупница. В момента той и фамилията му са в Англия. До този четвъртък, когато се е явил в съда като очевидец, не е виждал Петя. Защо според него тя лъжесвидетелства?
„ Причините могат да бъдат доста. Могат да бъдат боязън, могат да бъдат терзания за нейното семейство. Може би страхът е главната причина тя да не желае да каже истината “, счита Марио Миланов. Той допуска, че прокуратурата е провокирала наказателно дело против Петя Калайджийска поради нейната основна роля по следствието за изгубването на Янек. „ Петя е главен очевидец и отричайки, че има връзка с Янек, много трансформира визията за обстановката. И това, бидейки погрешно, е значим миг. Мисля, че по тази причина прокуратурата и полицията са решили, че е значимо да се потвърди, че това не е по този начин ”, разяснява Марио. Тази седмица той е имал среща и с основния секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров. „ Мога да кажа, че получих увещание, че има воля за работа, без да се стопира да се прави всичко, каквото е допустимо по случая. И хората, които работят, имат предпочитание да стигнат до края, с цел да отговорят на главния въпрос, което е и нашата съществена цел – да разберем къде е Янек и какво се е случило с него “, споделя Марио Миланов. Срещата при основния секретар на Министерство на вътрешните работи била по-скоро „ оперативна “ и „ координационна “, а не толкоз поради неодобрение от работата на проверяващите.
„ Не бих споделил, че съм неудовлетворен. Аз не обитавам непрекъснато в България. И когато съм тук, ми се желае колкото се може повече да се срещна настоящо до каква степен е стигнало следствието, какво е направено, какво следва да се направи. Така че мога да кажа, че срещата беше по-скоро оперативна, в сравнение с подбудена от някакво неодобрение или нещо в тази посока. Продължавам мощно да имам вяра, че полицията ще позволи случая. Това са моите усещания досега. Казвал съм нееднократно, че там има хора, които в действителност ми дават такава вяра и ме карат да имам вяра, че казусът ще бъде решен “, споделя Марио Миланов. По мотив стартирането на независимост на Васил Капланов-Каплата и новата му мярка за неотклонение „ парична гаранция “ от лятото, Марио споделя, че това евентуално поражда боязън в Дупница. Но това не било вест. Каплата е някогашен телохранител на наказаните и изчезнали така наречен братя Галеви. „ Предполагам, че има боязън, само че това, което несъмнено мога да кажа, е, че Капланов прокле себе си и фамилията си с това, което извърши. Това е новото като отношение на хората в Дупница към Капланов. За множеството допускам, че това, което е направил, е неприемливо, несъмнено - от човешка позиция, откъдето и да го погледнеш. И никой не утвърждава тези негови дейности “, разяснява Марио. Той благодари на жителите, които поддържат него и околните му, и на тези, които не престават да дават информация, обвързвана с изгубването на брат му.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР